greške.

by mesečarka91.

bad-TV1

Pametan uči na tuđim greškama, a budala na svojim. Bukvalno slušam tu rečenicu ceo svoj život, i kada premotam film, iskreno, ne znam nikog koga bih svrstala u ‘pametnog’. Život nas jedino na taj način vaspita− nekog pre, nekog kasnije− da ne postoji niko ko bolnu lekciju iz života nije platio udarivši vlastitom glavom o zid. Iz ličnog iskustva znam i tvrdim da ni to često nije dovoljno da ne ponovimo greške, jeste da glava boli, ali pravdamo se da ne možemo sami protiv sebe. Nedavno sam i sama počela da verujem u onu staromodnu frazu: ‘Što si stariji, vreme brže teče’, a to je usko povezano sa životnim iskustvom. Usko povezano sa činjenicom da su se greške i postignuća dovoljno namnožile. Kada si ‘mlad i životno neiskusan’, svi ljudi stariji od četrdeset ti se čine udaljeno. Stavljaš im etiketu da su se već naživeli i pitaš se zašto su tako snuždeni.

Ubrzo karma uzvrati udarac, i sam shvatiš da i tebi godine prolaze, a jedino što možeš da zaključiš jeste da si kao i mladost bio prosto blesav i neupućen u životne tokove, i svako more ti je tada bilo do kolena. Poznavala sam kao dete jednu gospođu koja je sa punih 90 godina kukala ‘Da je meni mojih 80’ žaleći što tada nije učinila neke stvari koje je još mogla. Još jedna rečenica koja bocka ego kroz sve stadijume života ‘Da su mi one godine, a ova pamet’. Danas sa svojih 25 nemam pravo da mlađima prigovaram niti da im delim savete, ali mi je jasnije nego njima koje greške nikako, ni po koju cenu ne bih ponovila.

Sreća sa greškama i pogrešnim odabirima bilo čega u životu jeste to što je ljudski mozak, prvenstveno sećanja, naštimovan da potiskuje negativne doživljaje, tako da na površini svesti ostaju lepe uspomene. Na taj način se i greške sa godinama i prirodnim protokom vremena ne čine više tako strašnim i sudbonosnim. Naučimo prosto da živimo sa već načinjenim greškama, jer prošlost ne možemo menjati, a budućnost je ipak puna mogućnosti.

Advertisements